Mysterieus...

 Ik had al een tijdje het idee dat er naar me gekeken werd toen we op een mooie zondagmiddag door het Zoniënwoud aan het wandelen waren. Zoals meestal liep ik natuurlijk
weer een eindje achterop. Een prachtig bos met zeer lange en kaarsrechte beuken, waarvan gedeeltelijk productiebos, maar het gedeelte waar wij liepen toch het meest natuurgebied. Oude, zwakke en zieke bomen die omgegaan zijn, mogen blijven liggen en dienen nog als voedsel voor bodem en dier. Op sommige plekken zie je een grote kluit in de lucht hangen en dat is dan een ontwortelde boom die met zijn 'beentjes' in de lucht hangt. Best fascinerend om zo'n kluit van dichtbij te bekijken.
Hoofdzakelijk loofbos, met helaas weinig paddenstoelen, want waarschijnlijk is de bodem daar niet echt geschikt voor, of waren we nog te vroeg. Op sommige oude stronken zag ik wel prachtige witte kleine zwammen en ook nog andere witte paddenstoeltjes, die op grote witte slakken-eieren leken, want er zat hier en daar een gaatje in.
De bodem in dit bos is bedekt met veel blad, vooral van de beuken en dat duidt op 'arme' grond. Een bos met meer variatie levert verschillende soorten blad op en kan dit beter verteren, waardoor er een rijkere voedingsbodem ontstaat, zo heb ik geleerd.
Omdat het bos heuvelachtig is, zijn er door mensenhanden geulen gemaakt die voor de afwatering zorgen, die geven het bos gelijk even een tikkeltje extra. Op de dag dat wij er liepen, viel het licht mooi door de bladeren die er toen nog volop aanzaten. Het mooi gekleurde blad op de bodem ligt er sowieso het hele jaar door en wordt elk jaar weer aangevuld in de herfst.

Maar op een gegeven moment werd ik dus gadegeslagen en voelde ik dat er iets mysterieus in de lucht hing. Het bos voelt sowieso 'gesloten' aan, want de beuken maken het van bovenaf lekker dicht om hun voeten te beschermen. Eigenlijk loop je in een heel grote woonkamer met mooie en veerkrachtige vloerbedekking. Voordeel, je hoeft hier niet te stofzuigen!

Toch ..... op de een of andere manier, was het anders dan anders. Ik liep gewoon door met af en toe een opmerking naar de rug van mijn wandelmaatje. Het fototoestel bungelde elke stap met me mee en werd ook steeds weer goed ingezet.
En zo 'snapte' ik ineens , hij kon zich niet meer verschuilen, de olifant die zich achter een beukenboom verstopt had! Wat een verrassing, maar gelijk ook wel vreemd natuurlijk, want een olifant is een heel groot dier en ik zag eigenlijk alleen maar zijn kop. Hij moest waarschijnlijk erg zijn best doen om zich zo weinig mogelijk bloot te geven.
Toch heb ik hem herkend en dat doet me deugd, want daardoor weet ik dat het goed met hem gaat.

Er is vele jaren geleden namelijk op een onbewaakt moment een olifant ontsnapt uit een circus die zijn tenten opgeslagen had op een plek dat vlak tegen dit bos aanlag. Het zou best kunnen dat het Afrika museum dat hier in de buurt ligt daar debet aan is, wie zal het zeggen?
Er is heel lang gezocht naar het dier, maar het was spoorloos verdwenen. Nooit gevonden, raar he? Zo'n groot beest. Maar ik heb hem gezien en ik weet bijna zeker dat het dier mij ook wilde zien en z'n best heeft gedaan om een glimpje van mij op te vangen, zodat ik aan eventuele nabestaanden door kan geven dat hij het best naar z'n zin heeft in het Zoniënwoud.

Best fijn zo'n wandeling!

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

27.09 | 14:56

Ja, dat had ze kunnen doen Wilma. Gelukkig hebben we het uit kunnen praten, het lag me in die tijd erg zwaar op de maag. Dank voor je reactie!

...
20.09 | 11:12

Dapper! De reactie van de moeder van die plaaggeest begrijp ik alleen niet zo goed. Ze had ook eerst kunnen vragen naar het waarom.

...
19.09 | 20:38

Ik moest dit echt doen Ciska, ik kon niet anders. Als buren kwamen we elkaar steeds tegen, ook op school. Zo zwaar anders! Dank je wel hè! xxx

...
19.09 | 20:33

Het was inderdaad heftig Mies, en gelukkig ligt het alweer ver achter mij, maar het feit dat het nog zo helder in mijn hoofd zit zegt ook wel iets. Dank je wel!

...
Je vindt deze pagina leuk