Column

Zonneharpen

Zonneharpen,  zonnestralen of Jacobsladder….. 


Ja, wat is het nu, en wat is de juiste naam voor dit mooie natuurfenomeen? Volgens Kramers Nederlands woordenboek betekent  zonnestraal niets meer of minder dan een straal zonlicht en figuurlijk kun je spreken van een kind dat een zonnetje in huis is.


Zonneharp dan? Het mooie woord dat ik graag wil belichten in dit stukje.  Zoek en gij zult vinden. Nee, niet gevonden in het woordenboek, maar het woord wordt wel veelvuldig gebruikt door voornamelijk natuurfotografen. Wie het woord bedacht heeft is niet bekend, maar het dekt wel de lading.


Blijft nog over Jakobsladder op weerkundig gebied. Overigens is dit woord onder andere ook bekend als speelgoed, als plant en uit de Bijbel. Het is volgens Genesis 28:12 de benaming van de ladder die het aardoppervlak met de Hemel verbond en waarover engelen zich van en naar de Aarde bewogen. Kijk, nu komen we in de  richting.


Een Jakobsladder wordt ook wel een schemeringsstraal genoemd. Aan een donker bewolkte hemel ontstaat soms een gat waar een invallende lichtstraal van de zon kan doorbreken. Deze straal is tot op het aardoppervlak te zien en vormt meerdere lichtstralen wanneer het verstrooid wordt via gaten in een bladerdak van bos of park of via de top van een berg.
De verstrooiing van dit licht komt tot stand door stof, sneeuw, regen en/of luchtmoleculen. Hoe helderder het is, des te verder zal het zonlicht haar stralen verspreiden om het vervolgens goed door ons oog en het oog van de camera te kunnen waarnemen.


En zo komen we dan weer terug bij de Zonneharpen, het woord dat wat mij betreft muziek in zich draagt. Muziek van de natuur die alles op onze aardbol verenigt in een soort van melodie. Het gaat gepaard met het ruisen van de wind, het concert van de vogels en de vele kleurschakeringen bij het wisselen van de seizoenen. Maar laten we ook de stilte niet vergeten!


"Donkere luchten, wanneer ze even wijken, de zonneharpen! *Haiku* Jannie Harmsen


Prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond 2017 voor alle lezers van mijn columns en bekijkers  van mijn foto's!

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Marie-Paule Dejonckheere | Antwoord 31.12.2016 14.59

Beste Jannie

Aan jou en je dierbaren mijn beste wensen voor een gezond en voorspoedig 2017!

Knuffel
Marie-Paule

Jannie Harmsen 19.02.2017 22.00

Dag Marie-Paule. Hartelijk dank voor je berichtje. Ik ben wat laat met mijn reactie, maar iemand de beste wensen doen kan altijd. Dus alsnog bij deze. Liefs!

Jannie Harmsen | Antwoord 20.12.2016 11.01

Dank je, Ciska! En ik wens jullie ook van die mooie uitzichten toe vanuit jullie toekomstige woning. Veel succes en geluk samen op dat nieuwe plekje!

Ciska | Antwoord 19.12.2016 18.35

Wij hebben vanuit de huiskamer regelmatig uitzicht op dit mooie natuurfenomeen. Zo filosofisch als jij het beschrijft had ik het nog niet bekeken.. Mooi!

Jannie Harmsen | Antwoord 18.12.2016 01.25

Wat fijn om jouw reactie hier op mijn website te lezen Sophie! En voor jullie ook fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2017 toegewenst. Veel liefs! xxx

Sophie Dijkgraaff | Antwoord 17.12.2016 21.55

Zonneharp, wat een mooi woord! Voor jullie ook fijne kerstdagen en een gelukkig, gezond 2017 toegewenst!

Wilma Phillipson | Antwoord 17.12.2016 20.43

Mooi om te lezen, Jannie!w

Jannie Harmsen 17.12.2016 21.50

Dank je, Wilma! :)

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

23.06 | 14:32

Ja, dat vind ik ook best bijzonder An. Bedankt voor je reactie en een hartelijke groet! :*

...
18.06 | 16:45

mooi geschreven Jannie
bij mij is het heel wat eenvoudiger
wel vreemd dat Moederdag op dezelfde dag valt en Vaderdag niet

...
16.06 | 11:03

Leuk dat jij mijn vader ook goed heb gekend Sjaak en ja, je kon enorm met hem lachen. Ik zet hem graag in het zonnetje. Dank voor je reactie. :)

...
16.06 | 11:00

Ik vind het ook fijn te weten dat jullie er twee van hebben gekend Map. Twee lieve mensen! En ook mijn biologische vader heeft een plekje gekregen in de tijd. X

...
Je vindt deze pagina leuk