Column

Het besef

'Change the things you can't accept, and accept the things you can't chainge'

Dit citaat is een oude Amerikaanse wijsheid en komt waarschijnlijk uit de kringen van verslaafdenzorg, zoals Aaf Brandt Corstius in het tijdschrift Flow aangeeft in haar column.

Ik lees wel vaker citaten en neem ze dan ter kennisgeving aan, waarna ik ze meestal weer snel vergeet. Een enkele keer komt er één langs die ik wel een plaatsje aan de muur zou willen geven, maar helaas, ook dat vergeet ik dan weer. Bovenstaand citaat kwam echter vrij sterk bij mij binnen.

 

Ik realiseer me soms ineens dat mijn moeder er echt niet meer is. Mijn dochter ervaart hetzelfde, vroeg het me laatst nog of dit bij mij ook zo binnenkomt. Ineens is er dan weer dat besef, dat ze niet meer in ons midden is. Wel in ons hart, daar bestaat geen twijfel over.
Wat ik vooral mis, dat zijn de telefoongesprekjes met haar waarin ik kwijt kon wat mij dwars zat. En of het nu echt zo erg was als ik dacht, dat maakte eigenlijk niet eens zo heel veel uit. Ze stond altijd aan mijn kant, de ene keer iets heftiger dan de andere keer. Vooral de opmerking "Ach kind, trek je d'r maar niks van an!' gaf mij al de nodige steun op afstand. Ze was blij als ik het ook was, en ze mopperde met mij mee als er iets was voorgevallen waarop echt iets te mopperen viel. Ik kreeg altijd bijval, terecht of niet.

 

Dat mis ik dus, want soms gaan dingen helemaal niet zoals ik ze graag zie of wil beleven. Ik neem me dan meestal maar voor om mee te gaan met de Flow van alledag en dan put ik troost uit haar foto die me stralend toelacht vanaf een mooi plekje in de huiskamer. "Hoi ma!" zeg ik dan en werp haar soms een handkus toe. Al doe ik dit nooit als er iemand bij is, want dat is mijn ding. Zo was ik laatst haar trouwboekje kwijt en vroeg ik of ze even mee wou helpen zoeken omdat ik het nodig had voor iets. Ik heb het gevonden, maar het duurde wel enkele dagen eerdat ze me de link eindelijk had 'doorgestuurd'.
Haar missen is dus een feit. Ze is er echt niet meer en dat accepteer ik uiteraard, want we zijn nu eenmaal sterfelijk, het is niet anders. Ik kan hier helemaal niets aan veranderen.

 

Wat ik wel kan veranderen, is hoe ik nu in het leven sta. Ik ben een kei in mezelf aanpassen, voeg me meestal naar de omstandigheden zoals ze zich voordoen. Steeds vaker merk ik echter dat me dit niet meer zo goed af gaat. Ik wil van deze valkuil af en de jaren die nog voor me liggen een mooie invulling geven en het liefst in goede harmonie met de mensen die mij lief zijn.
Haar overlijden heeft mij hierin gesterkt.

 

Er is dus nog best wel wat werk aan de winkel, en "ach, dat komt vast wel goed kind," zou mijn moeder hierop zeggen, of ze dit nu zelf geloofde of niet.

 

 

 

 

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Sophie Dijkgraaff | Antwoord 30.03.2019 22.15

Heel mooi geschreven Jannie. Ik mis mijn moeder ook nog dagelijks en helaas sinds kort ook mijn vader. Ik vrees dat dat gevoel nooit helemaal weg gaat.

Harmsen 14.06.2019 12.38

Gelukkig hoeft dat gevoel ook niet weg te gaan Sophie, ik vind het mooi dat ze er juist vanwege dat gevoel er nog 'gewoon' zijn. Liefs en fijne herinneringen. X

Ciska Smakman | Antwoord 30.03.2019 19.19

Jannie, wat weer een prachtige column. Het gemis van je moeder blijf je voelen, en dat hoort bij het leven. Het is goed te weten dat ze gemist wordt...

Harmsen 14.06.2019 12.42

Dank je wel Ciska. Ik kon je reactie niet eerder lezen, maar nu dus wel. Het gemis hoort er zeker bij, voor mij is ze nog steeds springlevend..... ;)

Wilma Phillipson | Antwoord 30.03.2019 10.00

Jouw valkuil is ook mijn valkuil. Lastig! Mijn moeder is ook als jouw moeder, alleen merk ik dat ik steeds vaker alleen naar haar verhalen luister.

Harmsen 14.06.2019 12.45

Oei Wilma, dat zal de leeftijd zijn? Probeer de juiste toon er voor jezelf uit te halen, die zal er vast nog wel ergens tussenuit springen. xxx

Ellie Schmitz | Antwoord 29.03.2019 18.33

Lieve Jannie, zeker mis je je ma. Ze is bij je, een troost misschien? Zorg goed voor jezelf, leer het, doe het, desnoods met hulp, het mag, het sterkt je ❤️

Harmsen 14.06.2019 12.47

Je hebt helemaal gelijk Ellie, het sterkt me regelmatig. Dank voor je inlevingsvermogen. Liefs!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

28.06 | 10:57

Dank je wel An! En ja, helemaal met je eens wat betreft het zomerseizoen. We blijven voorzichtig. Fijn dat je gereageerd hebt en een hartelijke groet.

...
28.06 | 07:49

met je achterkleinkind
dat kon er niet meer bij op vorige reactie

...
28.06 | 07:49

het voelt toch alsof we een paar maanden verloren zijn, want plots is het zomer zonder dat we er erg in hadden
Voorzichtig blijven is noodzakelijk
gefeliciteerd

...
26.06 | 21:50

Iets opgelegd krijgen is niet fijn, maar ik ben wel blij met duidelijke richtlijnen Wilma, en dat laat wel eens te wensen over vrees ik. Dank voor je reactie!

...
Je vindt deze pagina leuk