Column

Leesvaardigheid

Ik ben een trage lezer en doe dus lang over een boek. Het lukt mij niet om een boek in één ruk uit te lezen, zoals je van sommigen wel eens hoort of leest. Een dun boek zou nog gaan, maar een dikke pil? Nee, echt niet.


Ik belet mezelf te genieten van een goed boek wanneer ik ervoor kies om mijn tijd anders - en dat kan van alles zijn - in te vullen. Raar eigenlijk. Ik heb m'n hele leven vanaf het moment dat ik goed kan lezen, ook graag gelezen, maar beperk me steeds tot korte stukjes. Daar verstrijkt de tijd natuurlijk ook mee, maar bij een boek ben ik soms bang om mijzelf erin te verliezen, of er in te blijven hangen. Dat kan lastig zijn, maar soms wil ik het juist vasthouden omdat het zo'n mooi verhaal was, en/of me op de een of andere manier geraakt heeft. Non-fictie verhalen lees ik ook graag en deze wil ik sowieso de tijd geven om goed in te laten dalen en dan is het geen optie voor mij om na het uitlezen van zo'n boek gelijk in een ander verhaal te duiken. Eens per week een boek lezen zit er voor mij dus niet in, dat lukt echt niet. Korte verhalen, colums en dergelijke zijn soms beter te behappen.


Ik heb mezelf wel geleerd om een boek terzijde te leggen als het me niet al bij de eerste pagina's aanspreekt. Stug doorlezen werkt meestal niet, dat heb ik wel eens geprobeerd, maar de aandacht en de zin vergaat me dan.
Keuzes maken dus. Geen kostbare tijd verliezen als je die in kunt vullen op een aangename manier. Ik heb besloten om het mijzelf toe te staan, gewoon te blijven lezen op mijn manier en een verhaal helemaal door te laten sijpelen tot in het diepste van mijn grijze hersencellen. Het is veel te fijn om helemaal even ondergedompeld te worden in een andere wereld, een ander land, een ander leven en om er het een en ander in te herkennen. En ook om er door gestimuleerd te worden om zelf weer eens iets te gaan schrijven. Zoals nu het geval is.


Momenteel lees en ben ik halverwege het boek ' In de schaduw van het palazzo' van de auteur Santa Montefiore. Dit boek staat al sinds 2011 in mijn kast. En wat ben ik blij dat ik deze na lang wikken en wegen heb uitgekozen uit de rij van nog te lezen boeken. Toch zie ik op tegen de onvermijdelijke afloop van het verhaal, want terwijl ik lees ben ik in die wereld, kijk ik mee over de schouders van de personages en wil ik eigenlijk nog geen afscheid van hen nemen. Maar dat zal toch gebeuren na het lezen van die allerlaatste zin.


Hopelijk wordt het geen open einde.

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Anne Vellinga | Antwoord 02.06.2019 13.47

mooi geschreven hoe jij leest Jannie, zo meditatief dat je erin bent - ik liet me hiermee heel dichtbij je diepte, dankjewel

Harmsen 14.06.2019 12.26

Ik lees nu pas jouw warme reactie Anne, er was iets met de berichtgeving van de website. Alsnog zo fijn te weten dat dit zo bij je binnengekomen is!

Ellie Schmitz | Antwoord 31.05.2019 22.26

Geniet ervan op jouw manier, Jannie ❤️

Harmsen 14.06.2019 12.27

Doe ik Ellie! Excuus voor de late reactie, mijn website had schijnbaar veranderingen ingevoerd die ik niet op tijd heb opgemerkt. Dank je wel!

Ciska Smakman | Antwoord 31.05.2019 13.25

Juist door wat langzamer te lezen, beleef je een boek heel bewust. Heerlijk om je te verliezen in een verhaal. Geniet ervan!

Harmsen 14.06.2019 12.30

En inmiddels heb ik weer zo'n fijn boek uitgelezen Ciska. Heerlijk! Gelukkig heb ik nog 'voorraad'. Het ontspant en geeft tegelijkertijd inspiratie. :)

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

28.06 | 10:57

Dank je wel An! En ja, helemaal met je eens wat betreft het zomerseizoen. We blijven voorzichtig. Fijn dat je gereageerd hebt en een hartelijke groet.

...
28.06 | 07:49

met je achterkleinkind
dat kon er niet meer bij op vorige reactie

...
28.06 | 07:49

het voelt toch alsof we een paar maanden verloren zijn, want plots is het zomer zonder dat we er erg in hadden
Voorzichtig blijven is noodzakelijk
gefeliciteerd

...
26.06 | 21:50

Iets opgelegd krijgen is niet fijn, maar ik ben wel blij met duidelijke richtlijnen Wilma, en dat laat wel eens te wensen over vrees ik. Dank voor je reactie!

...
Je vindt deze pagina leuk