Column

Stille wereld

Stond de wereld stil, of leek dat maar zo. Tijdens de Corona crisis en die onvermijdelijke lockdown schreef ik het volgende:

 

“Ooit maakte ik een praatje bij de bakker, de slager, of bij de buurvrouw bij een kopje koffie. Ik vond dat heerlijk, en er zijn momenten dat ik dit oprecht mis, en dat komt niet alleen door de crisis waar we momenteel met zijn allen inzitten. Toen ik nog in Nederland woonde had ik meer sociale contacten dan tegenwoordig in Vlaanderen. En ach, het zit ook wel in mij, ik ben ergens wel een einzelgänger. In alle rust kom ik tot schrijven en kan ik allerhande creatieve activiteiten tot uiting brengen. Maar toch zocht ik de mensen vroeger veel vaker op. Nu gaat dit vooral via de sociale media en ik bemerk steeds vaker dat dit niet meer zo veel voldoening geeft als voorheen. Waarschijnlijk door de verplichte social distancing, hoe begrijpelijk ook.

 

Ik vind het een rare wereld momenteel, de wereld is veel stiller geworden om ons heen. Wanneer ik boodschappen ga halen voor ruim een week, om risico op besmetting zo veel als mogelijk is te vermijden, valt het me op hoe rustig ik over kan steken of af kan slaan. Hoewel ook positief, is er veel minder geluid van vliegverkeer, en dat valt echt wel op als je in de omgeving van Brussels Airlines woont. Wel valt het op dat er veel nieuwe daken geplaatst worden in de omgeving, het werk is dus niet helemaal stil gevallen. 

 

Het is een rare, maar wel schonere wereld voorlopig. Stil, en hartstikke droog, ook dat nog. Die lang verwachte regen blijft steeds maar uit. De grenzen zijn nog dicht terwijl ik dit schrijf en mijn Nederlandse familie plus mijn pas geboren achterkleinkind kan ik nog niet in de armen sluiten. Dat steekt! Maar goed, gelukkig kan ik met hen digitaal communiceren en daar maken we dan ook dankbaar gebruik van. Ik mag niet mopperen natuurlijk, want we staan nog elke dag gezond op, hebben ons natje en  droogje en vullen onze dag op onze eigen manier in. Soms een beetje bang, als we iets voelen, maar dat is niet zo abnormaal in deze tijd. Op je hoede zijn en je beschermd weten of voelen is wat er echt toe doet.

 Toch, als ik tegenwoordig het wereldwijde web weer afsluit, lijkt het stiller dan ooit, maar gelukkig kan ik die ook steeds weer openen.”  Tot zover…

 

Inmiddels zijn de meeste grenzen weer open en heb ik mijn achterkleinkind echt in de armen kunnen sluiten en mijn kinderen en kleinkinderen weer ontmoet. De wereld staat dus niet stil, dat leek maar zo. Dat ook anderen behoefte hadden aan echt contact, was te merken aan de samenscholing van vooral jongere mensen die demonstreerden en/of gingen feesten zonder de vereiste afstand te bewaren. Het is ook nog steeds te droog, zeker nu met de eerste hittegolf.

 

Ik blijf daarom de stilte - en de koelte -  omarmen, want niet alleen die koperen ploert, maar zeker dat verraderlijke monster ligt nog steeds op de loer.  

 

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Jannie Harmsen | Antwoord 28.06.2020 10.57

Dank je wel An! En ja, helemaal met je eens wat betreft het zomerseizoen. We blijven voorzichtig. Fijn dat je gereageerd hebt en een hartelijke groet.

fotorantje | Antwoord 28.06.2020 07.49

met je achterkleinkind
dat kon er niet meer bij op vorige reactie

fotorantje | Antwoord 28.06.2020 07.49

het voelt toch alsof we een paar maanden verloren zijn, want plots is het zomer zonder dat we er erg in hadden
Voorzichtig blijven is noodzakelijk
gefeliciteerd

Wilma Phillipson | Antwoord 26.06.2020 16.15

Herkenbaar. Mijn sociale contacte zijn ook minder dan in het westen van het land. De stilte hier vind ik prettig, maar niet die opgelegde door de lockdown.

Jannie Harmsen 26.06.2020 21.50

Iets opgelegd krijgen is niet fijn, maar ik ben wel blij met duidelijke richtlijnen Wilma, en dat laat wel eens te wensen over vrees ik. Dank voor je reactie!

Ellie Schmitz | Antwoord 26.06.2020 15.25

Jannie, zo fijn dat je de dierbaren weer in nabijheid hebt gehad. Een moeilijke tijd is het zeker, maar fijn dat je een rijk binnen-leven hebt en kunt creëren ❤

Jannie Harmsen 26.06.2020 21.49

Dat was zeker heel fijn Ellie, en omdat alles nog niet helemaal is zoals het voorheen was, ben ik extra blij met mijn creativiteit. Dank je wel! :*

Map | Antwoord 26.06.2020 13.25

Hartelijk Gefeliciteerd met jullie achhterkleinkind.Zo zie je maar weer dat alles gewoon doorgaat.ondanks de grote stilte. Iets om heel blij mee te zijn.

Jannie Harmsen 26.06.2020 21.43

Dank je wel voor je reactie en de felicitatie Map. We zijn heel bij met onze achterkleindochter, het is een schatje! :)

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

28.08 | 19:53

Dank je wel voor je begripvolle reactie An. Fijn, dat je jouw reactie in twee delen kon plaatsen. Lieve groet! xx

...
28.08 | 14:38

gelukkig kon jij vlug naar huis en is alles onder controle
ik moet in twee delen antwoorden want het kon er niet bij

...
28.08 | 14:37

heel begrijpelijk, want de situatie met het dametje was herkenbaar voor jou, soms komt iets zo herkenbaar binnen en zijn de tranen daar weer

...
27.08 | 13:41

Dank je wel Ankie. xxx

...
Je vindt deze pagina leuk