Standaard pagina

Recensie - Schilderslief

Auteur: Simone van der Vlugt 

Uitgeverij: ambo-anthos

In juli 1650 wordt ze door de vroedschap van Amsterdam opgepakt, nu bijna 370 jaar geleden, Geertje Dircx, de aan de kant gezette minnares van Rembrandt van Rijn. Vanaf dat punt blikt zij terug op de voorgaande geschiedenis en vraagt zij zich af hoe het zover heeft kunnen komen. 

Het leven zoals Geertje dat geleefd kan hebben heeft me geboeid en geraakt vanaf de eerste tot en met de laatste pagina. Simone van der Vlugt wekt haar in ‘Schilderslief’ tot leven en haalt haar hier tevens mee uit de vergetelheid. Zij is als het ware in het hoofd van Geertje gekropen, en heeft dit op een grondige manier aangepakt door zich goed in de aanwezige documenten en akten uit die periode te verdiepen. In 1965 werd daar nog aanvullende informatie aan toegevoegd die een heel ander licht op de geschiedenis werpt. De auteur geeft hier een empathisch beeld van Geertje, daar waar ze in andere, eerdere verhalen en of biografieën minder sympathiek naar voren kwam, als ze tenminste al genoemd werd.

Ze was het lief van de schilder die niet met haar kon trouwen vanwege een eis in het testament van zijn overleden vrouw Saskia. In die tijd was samenwonen een grote schande en kon je er door aangeklaagd, verstoten en/of beboet worden. Maar in eerste instantie was Geertje aangenomen als de kindermeid voor Titus, het zoontje van Rembrandt en Saskia. Pas later, na het overlijden van Saskia werd ze de minnares van Rembrandt.

Toen ik het boek las, was het of ik in de huid van Geertje kroop en heb ik bij sommige passages mijn vingers langs haar portret op de cover laten gaan. Ik had zo met haar te doen, vooral omdat ik tot het besef kwam dat dergelijke wreedheden ook vandaag de dag nog bestaan. In deze tijd hebben wij de luxe van een betere rechtsspraak en woonomstandigheden. We kunnen snel en ver reizen en hebben in de meeste gevallen goede voeding en hygiëne tot onze beschikking en niet te vergeten goede gezondheidszorg. Zij sloeg zich moedig door alle ongemakken van die tijd heen, ondanks verdriet, verlies en tegenslag.

Geertje was zoals de geschiedenis ons leert niet het laatste lief van Rembrandt van Rijn. Hij heeft haar niet zo vaak geschilderd, waardoor er soms twijfels zijn of ze wel of niet op een doek staat van zijn hand. Ook over haar portret op de cover van dit boek werd getwijfeld of zij het was. Voor mij is er echter geen twijfel mogelijk. Voor mij is dat Geertje Dircx. Alle emoties en of karaktertrekken die in het boek beschreven staan zie ik hier in terug.  

Simone van der Vlugt heeft Geertje echt uit de verf getrokken om het maar even bij de ‘streken’ van Rembrandt te houden. Ze was een vrouw van toen, die zich volgens mijn mening ook in onze tijd uitstekend zou kunnen redden. Ik ben blij voor Geertje dat haar nu recht is gedaan en zal aan haar denken en wie weet, misschien ook nog eens ergens ontdekken als ik schilderijen of schetsen van Rembrandt onder ogen krijg.

 

 

 

            

 

 

 

 

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Ciska Smakman | Antwoord 13.01.2020 18:22

Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ga dat nu zeker doen! Dank voor de tip, Jannie.

Jannie Harmsen 13.01.2020 20:14

Graag gedaan Ciska!

W. den Heijer-Phillipson | Antwoord 13.01.2020 11:25

Daar is Simone van der Vlugt zeker in geslaagd.

W. den Heijer-Phillipson | Antwoord 13.01.2020 10:53

Ik heb het boek ook nog niet zo lang geleden gelezen. Mooi boek, maar mijn kijk op Rembrandt is wel veranderd hierdoor. Als schilder bewonder ik hem nog steeds.

Jannie Harmsen 13.01.2020 11:13

Simone van der Vlugt is in haar opzet geslaagd om Geertje voor het voetlicht te zetten Wilma en ik deel jouw mening wat het werk van Rembrandt betreft.

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

29.03 | 14:58

Ik ben een grote fan van haar schrijfstijl Wilma, maar lees tussendoor ook het werk van andere auteurs, er valt nog veel te ontdekken. Dank voor je reactie!

...
27.03 | 11:29

Deze schrijfster en haar boeken ken ik niet. Ik ga het op het lijstje noteren waar al heel wat boeken en schrijvers opstaan.

...
27.03 | 11:06

Ja he Ellie, te klein is ook niet fijn, maar soms is de grootte wel goed, maar de vorm (voor mij althans) niet goed leesbaar. Dank je wel voor je reactie!

...
27.03 | 11:03

Ik lees ze graag Map, kan ze jou van harte aanbevelen. Dank voor je reactie, blij mee.

...
Je vindt deze pagina leuk